Rijbewijs halen? Geen wachtlijst, start direct!
Rijles in : Rosmalen, 's-Hertogenbosch,  Berlicum en omstreken

Motorrijbewijs A1, A2, A en A code 80

Nederland heeft een ingewikkeld systeem als het om je motorrijbewijs gaat. In het kort zijn er voor de motor verschillende rijbewijzen met verschillende eisen qua leeftijd en vermogen van de motor.: A1, A2, A en A code 80.

 Een kleine toelichting:

- A1: Voor de lichte motor (maximaal vermogen 11kw en 125cc) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen en examen doen vanaf 18 jaar.

- A2: Voor de middelzware motor (maximaal vermogen 35 kw) kun je vanaf 19 jaar beginnen met rijlessen als je al een A1-rijbewijs hebt. Heb je nog geen A1-rijbewijs, dan kun je vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Examen kan vanaf 20 jaar.

- A en A code 80: Voor de zware motor (onbeperkt vermogen) kun je vanaf 21 jaar rijlessen nemen. Examen A code 80 kan vanaf 21 jaar.  A met onbeperkt vermogen vanaf 22 als je al 2 jaar in bezit bent van je A2 rijbewijs. Heb je nog geen motorrijbewijs dan kun je vanaf 24 jaar examen doen voor A onbeperkt.

Wat is code 80?: Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Met code 80 mag je rijden op een lichte motor (A1), een middelzware motor (A2) of een A 3-wieler. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Motorijschool voor A en A code 80

Bij Motorrijschool de Draak beschikken we alleen over de zwaarste categorie motor en bieden we A en A code 80 aan. Beschik je zelf al over een motor in de categorie A1 of A2 dan is het ook mogelijk om rijles te krijgen op je eigen motor. Neem gerust vrijblijvend contact voor meer informatie.

AVB oefening tijdens motorrijles
AVB oefening langzame slalom in Rosmalen
De Draak in Rosmalen gaat motorrijles aanbieden
Motorrijlessen gaan binnenkort van start.
Bijzondere verrichtingen op de motor
Denkbeeldige acht tijdens de motorrijles

Als je een motorrijbewijs wilt halen moet je 2 praktijkexamens doen: AVB en AVD.

Het examen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen.

Het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) bestaat onder andere uit een examenrit van ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in een eigen auto achter je aan en zegt wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij/zij onder meer op: beheersing van de motor, toepassing verkeersregels, kijkgedrag en plaats op de weg.

Bijzondere verrichtingen AVB examen motor
Denkbeeldige acht
Achteruit in een vak parkeren met de motor
Lopend achteruit in een parkeervak
Uitwijkoefening tijdens AVB motorexamen
Uitwijkoefening

Moet ik een theorie-examen doen voor het motorrijbewijs?

Als je het motorrijbewijs wilt halen, moet je in de meeste gevallen eerst je theorie voor de motor halen. Daarna kun je motorrijles volgen op de weg en op voor je praktijkexamens. Er zijn een paar uitzonderingen:

Heb je een geldig rijbewijs B uit de EU, EER of ZwitserlandDan hoef je niet geslaagd te zijn voor het theorie-examen voor de motor als je het AVB Examen wilt doen. AVB is het onderdeel voertuigbeheersing. Je moet je geldige autorijbewijs wel laten zien aan de examinator op het examen

Je moet wél geslaagd zijn voor het theorie-examen voordat je het AVD examen kunt doen. AVD is het onderdeel verkeersdeelneming. Je theorie moet nog geldig zijn op de dag dat je examen doet.

Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Motorrijden is geen spelletje. Je bent kwetsbaar in het verkeer en als er iets mis gaat heb je geen veiligheidskooi, kreukelzone, airbag of gordel die je kan redden. Het is daarom belangrijk dat je in het verkeer leert anticiperen en voorspellen zodat je veilig en verantwoord met het voertuig en het overige verkeer kunt omgaan. Bij Rijschool de Draak willen dat je niet alleen slaagt maar dat je ook veilig en met plezier de weg op kunt.

Waar de ene leerling handiger is met een motor heeft de ander meer verkeersinzicht. Niemand is hetzelfde en daar past Rijschool de Draak de motorrijles ook op aan.

Hoeveel rijlessen je nodig hebt is geen vast gegeven maar gemiddeld moet je denken aan:
- Zeer snelle leerling:  +/- 20 rijlessen nodig van 60 minuten.
- Snelle leerling: +/-20 tot 25 rijlessen van 60 minuten.
- Gemiddelde leerling: +/- 25 tot 30 rijlessen over van 60 minuten

Om het meest effectief te lessen en te leren krijg je bij Rijschool De Draak rijlessen in blokken van 120 minuten per les.

Welke kleding moet je aan tijdens de motorrijles en motorexamen?

Voor de uitrusting (helm, schoenen, handschoenen, jas en broek) tijdens de motorrijles en motorexamen geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen te verwachten weersomstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat.

Voor motorrijlessen en -examens heb je daarom de volgende uitrusting aan:

• een goedgekeurde en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een bril of zonnebril wordt gedragen;
• stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
• handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
• een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
• een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval worden toegelaten als deze aangepast zijn aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten weersomstandigheden en:
   
1. Speciaal bedoeld is voor motorrijders;

    2. Voorzien is van knie-, heup-, elleboog- en schouderprotectoren; én

    3. CE gecertificeerd is.

Onze Motorrijschool beschikt over goedgekeurde helmen, handschoenen, schoenen en kleding die gebruikt mogen worden tijdens de rijlessen. We raden echter wel aan zelf een volledige uitrusting aan te schaffen. In samenwerking met Motoport Den Bosch bieden wij ook een aantrekkelijke korting aan op de aanschaf van motorkleding.